Oberättigad Djarh wa Ta´dîl är en orsak bakom Dammâdjs fall

Ett av skälen bakom Dammâdjs undergång är att dörren till Djarh wa Ta´dîl, kritik och beröm, öppnades för alla. De kritiserade alla som inte höll med dem. Det spelade ingen roll vem det var. De berömde alla som höll med dem även om de var usla. Saker och ting hände. Detta är ett skäl. Vi vill inte att det skall upprepas. Vi vill inte att det skall komma till oss. Alla förnuftiga studenter, kallare och lärda aktar sig för att falla i al-Hadjûrîs fel. Den kloke, insiktsfulle och ömme drar lärdom av andra. Om en tillrättavisning går förbi oss utan att vi påverkas betyder det att våra hjärtan är hårda och blinda. Tillrättavisningarna är stora som berg, men vi tillrättavisas ändå inte.

Vad förstörde Dammâdj? Vad är svaret? Varje klok och smart person kan komma på flera skäl bakom Dammâdjs fall. Ett är den här frågan. Kritik och beröm öppnades upp för alla. De kritiserade den de ville och berömde den de ville.

Ett annat skäl är tal om Allâh utan kunskap. Det handlar om utslag. Oavsett om det var Yahyâ al-Hadjûrî som uttalade sig eller någon av hans elever, så har det hänt. En anklagades för att vara Hizbî, en annan för något annat och så vidare. Det har sagts så mycket. Det har talats om Allâh utan kunskap. Det är som om de fick uppenbarelser. De talade om dolda frågor och hjärtan. Det är som om de fick uppenbarelser liksom Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Det finns många skäl bakom Dammâdjs fall och vi är bara skyldiga att dra lärdom.