Nordbor fastar enligt Makkahs tidtabell

Fråga: Jag bor i Kraków, Polen. Förra året fastade vi Ramadhân och lov och pris tillkommer Allâh för det. Vi fastade dock utmed vårt hemland Iraks tidtabell då vår tidtabell i Polen är tidigare i form av att vi börjar fasta tidigare och bryter fastan tidigare. Vi fastade på detta vis i fyra dagar till dess att vi märkte skillnaden i tidtabellen. Därefter började vi fasta utmed Polens tidtabell. Vad är domen för vår första handling och vad är vi ålagda?

Svar: De måste handla utmed tidtabell i landet som de befinner sig i. De skall börja fasta när gryningen går in och bryta fastan när solen går ned i landet som de befinner sig i. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ

”Och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan urskiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på.”1

Detta gäller alla muslimer som bor på ställen som har gryning och solnedgång. Det skall fastas mellan dessa två tider.

Angående deras första handling när de fastade utmed ett annat lands tidtabell som skiljer sig från deras lokalisering, så är det ett fel. De måste ta igen dagarna som de fastade på detta vis. De dagarna är ogiltiga och stämmer inte överens med Sharî´ah. Skulle nästkommande Ramadhân ta plats förrän de hinner ta igen dessa dagar, får de ta igen dem efteråt och sona i form av att ge mat till fattiga för varje dag som de skulle ta igen.

12:187