Nästan 30 följeslagare rapporterade om Allâhs nedstigning

Till hadîtherna som uttryckligen säger att Allâh (tabârak wa ta´âlâ) stiger ned är den som al-Bukhârî och Muslim rapporterade via Abû Hurayrah (radhiya Allâhu ´anh) som berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâh ´alayhi wa sallam) sade:

”Vår Herre (tabârak wa ta´âlâ) stiger varje natt ned till den nedersta himlen när en tredjedel återstår av natten och säger: ”Vem tillber Mig så att Jag må besvara honom? Vem frågar Mig så att Jag må ge honom? Vem ber Mig om förlåtelse så att Jag må förlåta honom?”

Det har bekräftats i många hadîther via nästan trettio följeslagare. Hans nedstigning har även bekräftats i samband med natten till halva Sha´bân, ´Arafah-eftermiddagen och skapelsens upplösning när Han (tabârak wa ta´âlâ) stiger ned till den nedersta himlen och ropar:

لِّمَنِ الْمُلْكُ الْيَوْمَ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّار

”Vem har herraväldet denna Dag? Allâh, den Ende, Den som härskar över allt med oinskränkt makt.”1

Likaså stiger Han ned för att döma slavarna såsom Han vill och på ett sätt som enbart passar Hans majestät och väldighet.

140:16