Narr av den muslimska kvinnans klädsel

Publicerad: 2011-03-27
Författare: al-Ladjnah ad-Dâ’imah (4127)
Källa: https://alifta.com/Fatawa/FatawaChapters.aspx?View=Page&PageID=189&PageNo=1&BookID=12

 

Fråga: Vad är domen för den som kallar kvinnan som har på sig en föreskriven klädsel för ”kvinnlig djinn”, ”vandrande tält” och andra gäckande namn?

Svar: Den som gör narr av en muslimsk man eller kvinna för att de håller sig till föreskriven är otrogen, oavsett om det handlar om kvinnans täckelse eller någonting annat. ´Abdullâh bin ´Umar sade:

”En man sade under slaget vid Tabûk: ”Jag har inte sett någon vara så glupsk, lögnaktig och feg vid strid som våra lärda.” Då sade en annan man: ”Du ljuger. Du är en hycklare. Jag skall berätta detta för Allâhs sändebud.” Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) fick dock reda på det [tidigare] och Qur’ânen hade uppenbarats för honom. Jag såg hur mannen klängde i Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kamel, sägande: ”Allâhs sändebud! Vi bara skämtade!” Då sade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

أَبِاللّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ

”Då var era skämt alltså riktade mot Allâh, Hans budskap och Hans sändebud. Kom inte nu med [tomma] ursäkter! Ni har hädat efter att ha trott.” Även om Vi för några av er utplånar deras synder, skall Vi straffa andra eftersom de är obotfärdiga syndare.”1

Härmed låter Allâh narr av de troende utgöra narr av Allâh, Hans budskap och Hans sändebud.

´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz

´Abdur-Razzâq ´Afîfî

´Abdullâh bin Ghudayyân

´Abdullâh bin Qu´ûd

1 9:65-66