När utanförskapet är som värst

En gång hörde ´Umar bin ´Abdil-´Azîz sin hustru säga: ”Må Allâh skona oss från dig.” varpå han sade: ”Âmîn.”

FÖRKLARING

Utanförskapet kan inte bli värre än så; när en man och hans tillstånd fördöms av hans hustru och barn. Han finner inte att de stödjer honom med sanningen. Tvärtom finner han att de besväras av det. Den här mannen, ´Umar bin ´Abdil-´Azîz, som var kalif hörde sin hustru Fâtimah bint ´Abdil-Malik säga: ”Må Allâh skona oss från dig.” varpå han sade: ”Âmîn.”

Detta eftersom han (radhiya Allâhu ´anh) följde den fullkomliga vägen, Sunnah, till fullo, vilket ni nyligen hörde från al-Fudhayl bin ´Iyâdh (radhiya Allâhu ´anh). Han brukade klandra och rannsaka sig själv kring det lovliga och olovliga, Sunnah och kampen mot innovationer och dess utövare. Han brukade debattera med Ahl-ul-Bid´a liksom Khawâridj och Qadariyyah. Hans brev om ödet och mot Qadariyyah är kända i Abû Dâwûds ”as-Sunan” via Abû Bakr bin Dâsah. Han (rahimahullâh) var en kämpe mot Ahl-ul-Ahwâ’ wal-Bid´a och de lustfyllda ledarna från Banû Umayyah, hans egna släktingar. Han återtog egendomar som de hade beslagtagit från andra människor och återgav dem till deras ägare. Han eftersträvade det lovliga. Han var en kalif, men han levde som vilken individ som helst. Han hade så att det räckte. Hans barn besvärades av det. De ville leva som kungar, ett jordiskt liv i lyx och överflöd. Samtidigt ville han leva som kungarna i livet efter detta varefter han endast tog det som han hade rätt till. De besvärades som sagt av det och gick så långt att han tillsynes råkade höra sin hustru säga: ”Må Allâh skona oss från dig.” varpå han sade: ”Âmîn.” Det vill säga såsom ni vill skonas från mig så ser även jag det som en skoning från er. Vad är kvar av ens liv om man upplever något sådant? Detta händer idag! Vissa kvinnor och barn säger till sina mindre lyckligt lottade fäder:

”Du är fanatisk. Du är för hård. Du är primitiv. Du är en stenåldersmänniska. Du gör det svårt för oss. Du gör inte som de andra. Titta på de lärda i TV och hur deras tillstånd och hem ser ut. Det enda du har att komma med är att säga att saker och ting är förbjudna.”

Detta händer. Många av er vet det. Men dessa människor tittar bara efter det här livet. Ingen är så nära dig som de. Ingen känner dig så väl som de. De tittar bara efter det här livet. De tittar inte efter det du eftersträvar och tänker inte ens på det. Således tycker de att du är besvärlig. När det går så långt, är det bara att säga som ´Umar bin ´Abdil-´Azîz sade:

”Âmîn.”

Må Allâh skona er från mig så att även jag kan skonas från er. Detta händer i många familjer. Människorna är precis som Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَإِن تُطِعْ أَكْثَرَ مَن فِي الأَرْضِ يُضِلُّوكَ عَن سَبِيلِ اللّهِ إِن يَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَإِنْ هُمْ إِلاَّ يَخْرُصُونَ

”Om du vill göra flertalet av jordens invånare till viljes, kommer de att leda dig bort från Allâhs väg. De går bara efter lösa antaganden och förmodar.”1

إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌ وَاللَّهُ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

”Era ägodelar och era barn är inte annat än en prövning; hos Allâh väntar en rik belöning.”2

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوًّا لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

”Troende! Bland era hustrur och era barn kan finnas [de som är] era fiender; var därför på er vakt mot dem! Men om ni har överseende, förlåter och glömmer, så är Allâh ständigt förlåtande, barmhärtig.”3

Detta är en väldigt stor prövning. När en Sunnî till och med känner utanförskap i sitt eget hem, så handlar det om en väldig olycka. Inte ens i ditt eget hem finner du stöd; du bekrigas av din familj, din maka och din son. Det är en väldigt stor olycka. Se därför till att skydda dig med tålamod och be Allâh om stabilitet.

16:116

264:15

364:14