Mytologiskt salt efter giftermål

´Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi´î (d. 1422)

Qam´-ul-Mu´ânid, sid. 29-30

Fråga: I samband med giftermål går vissa människor ut och slaktar framför brudparet och strör salt. Vad säger ni om det?

Svar: Det är en myt. Om Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har bestämt att brudparet ska leva lyckligt tillsammans, så kommer de att göra det:

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker.”1

Vill Allâh inte det kommer brudparet inte att göra det oavsett vad det gör. Måhända får bruden stå utanför dörren till dess att en viss stjärna kommer fram. Ibland kan de stå utanför en kall natt och bli förkylda i väntan på att en viss stjärna kommer fram så att de kan stiga in. Astrologer är sysselsatta med myter och komedier. Om en kvinna heter Zaynab säger de till henne att hennes namn passar inte makens namn varför de befaller henne att byta namn till Sâlihah, Fâtimah eller ´Â’ishah.

130:21