Muslimska barn i otrogna skolor

Fråga: Är det tillåtet att skicka muslimska barn till dagis och skolor i otrogna länder?

Svar: Det är opassande att en muslim skickar sina barn till otrogna i undervisande eller pedagogiskt syfte. Hur vänliga och toleranta de otrogna än är, så säger Allâh:

وَدُّواْ لَوْ تَكْفُرُونَ كَمَا كَفَرُواْ فَتَكُونُونَ سَوَاء

De skulle vilja att ni hädade, liksom de har hädat, så att ni blir jämställda.”1

وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى

Men du kommer inte att vinna vare sig judarnas eller nasaréernas välvilja, om du inte följer deras väg. Säg: ”Allâhs vägledning är den enda sanna vägledningen.”2

Således är det inte tillåtet för muslimen att skicka sina barn till otrogna länder.

Vad gäller kvinnor, så är det inte tillåtet att skicka dem, oavsett ålder, till länder som inte efterlever islamisk moral. Dessvärre har den islamiska moralen börjat tvina i den islamiska världen. Då talar jag inte bara om kontrollen av kvinnor utan även sättet kvinnan tilltalas. De säger: ”Damer och herrar”. Kvinnor tilltalas före männen. Det är ingen islamisk pedagogik. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) befallde att kvinnor inte skall vara framför män:

Männens bästa rad är den första och deras värsta är den sista. Kvinnornas bästa rad är den sista och den värsta är den första.”3

Detta handlar om bönen. Ju längre bort kvinnan befinner sig från männen desto bättre är det.

Fråga: Hur är det om muslimerna redan lever i Väst?

Svar: Om de redan lever i Väst och det inte finns något annat alternativ än att låta barnen gå i västerländska skolor och föräldrarna förmår korrigera det osunda som barnen utsätts för och ge dem en korrekt islamisk uppfostran, så är det harmlöst.

14:89

22:120

3an-Nasâ’î (5127).