Mu´attilahs gud är döv och blind

al-Marîsî hävdar att verserna:

إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ

”Allâh är Hörande, Seende.”1

och:

إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

”Allâh förlorar ingen av Sina tjänare ur sikte.”2

betyder att Han hör ljuden och har kunskap om färgerna utan hörsel eller syn. Han menar att versen:

إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

”Allâh förlorar ingen av Sina tjänare ur sikte.”

betyder att Allâh har kunskap om dem och inte att Han ser dem med en syn eller tittar på dem med ögat. Han menar att det sägs att den blinde ser och syftar på att han vet och inte att han verkligen ser med ögonen.

Den vilsne al-Marîsî skall veta att åsnan och hunden är bättre än guden som är på det här viset. Ty åsnan hör ljud med sin hörsel och ser färger med ögonen medan din gud är, enligt dig själv, blind och döv; han hör inte med en hörsel och han ser inte med en syn. Istället uppfattar Han ljuden liksom lomhörda väggar och berg uppfattar ljuden och ser färgerna med hjälp av betvittning och inte med en syn. Så ligger det till enligt din mening.

Ditt påstående, al-Marîsî, slår två flugor i en smäll; okunnighet och otro. Vad otron beträffar, så är det otro att jämföra Allâh med den blinde som inte ser. Vad okunnigheten beträffar, så vet människorna att det är fel ur det arabiska språkets perspektiv att säga att någon hör och ser utan ögon, hörsel och syn. Den blinde har ögon även om han är blind.

Om du protesterar ber jag dig nämna saker och ting som saknar hörsel och syn. Är det möjligt att säga att de både hör och ser? Vi säger ju att Allâh både hör och ser. Du negerar Allâhs hörsel och syn som verkligen är hörsel och syn och du negerar Allâhs öga. Om det är omöjligt att säga så om dessa ting som saknar hörsel och syn, så skall du veta att det är än mer omöjligt att säga det du säger om Allâh, den Hörande, den Seende!

131:28

240:44