Motarbetade och besvärade men ändå segrande

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Idjâbât al-Djaliyyah ´an-il-Qadâyâ al-Manhadjiyyah, sid. 100-102

Vissa människor sprider tvivel om formuleringen:

Den som följer det som jag och mina följeslagare följer i dag.”

Dock har imamerna inom Hadîth mottagit den med acceptans. Accepterad mottagning väger tyngre än tio berättarkedjor. Hâfidh Ibn Hadjar (rahimahullâh) sade:

Accepterad mottagning väger tyngre än bara många berättarkedjor.”1

Vissa Ahl-us-Sunnah kan säga att den formuleringen inte är bekräftad eftersom berättarkedjan består av så-och-så. Jovars, men alla imamer har accepterat den. Därtill säger de att hadîthen åsyftar sanna Ahl-ul-Hadîth. Ty de följer verkligen Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagares väg. De dyrkar inte Allâh med någonting annat än med det som står i Qur’ânen och Sunnah och utifrån de troendes väg som Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade om:

وَمَن يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَى وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّى وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ وَسَاءتْ مَصِيرًا

Men den som sedan vägledningen har klargjorts för honom sätter sig upp emot sändebudet och vill gå en annan väg än de troende, honom låter Vi gå dit han vill gå och brinna i helvetet – vilket jämmerligt mål!”2

De följer Qur’ânen, Sunnah och de troendes väg. De troende företräds först och främst av följeslagarna inklusive de renläriga kaliferna, efterföljarnas imamer, däribland Sa´îd bin al-Musayyab och ´Urwah bin az-Zubayr, och imamerna av deras kaliber fram till skrivande stund. De följer Qur’ânen, Sunnah och de troendes väg – alltså är de Stödda och Räddade gruppen hur mycket oliktänkarna än misstycker.

Vi ber Allâh (tabârak wa ta´âlâ) att Han verkligen låter oss och er tillhöra denna grupp som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vittnade om att den skulle besväras men ändå begåvas av Allâh med triumf. Lov ske Allâh för att ingen kan stå emot denna grupp när det kommer till bevis och belägg. Alla som försöker göra det faller besegrade. De kan bara bekämpa Ahl-us-Sunnah med lögner och falska rykten. De har ingenting annat, stackarna. De är tomma på bevis. De försöker klänga sig fast vid osanna argument här och där, men träffpunkten är hos Allâh (´azza wa djall). Där kommer – om Allâh vill – deras skandal att komma upp till ytan. Såsom de har avslöjats i jordelivet, kommer de också att blottas i efterlivet. Då kommer deras påståenden att falla framför alla människor. Jag ber Allâh (tabârak wa ta´âlâ) stödja denna grupp i jordelivet och i efterlivet:

إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

VI SKALL helt visst ge Våra sändebud och de troende hjälp både i detta liv och den Dag då vittnena reser sig.”3

1Se ”an-Nukat ´alâ Kitâb Ibn-is-Salâh” (1/378).

24:115

340:51