Mot tvångstankar, depression och ångest

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Wasâyâ wa Tawdjîhât li Tullâb-il-´Ilm, sid. 68-69

Fråga: Jag lider av myckna bekymmer, ängslan och ångest. Jag kan uppleva djävulska tvångstankar och ha mardrömmar. Ibland ligger jag sömnlös till gryningen. Vad finns det för nyttig behandlingsmetod mot detta?

Svar: Allâh (ta´âlâ) nämnde botemedlet när Han sade:

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

”MED QUR’ÂNEN uppenbarar Vi det som är läkedom och nåd för de troende.”1

Denne ska läsa Qur’ânen, erinra sig Allâh och läsa föreskrivna böner mot svårigheter och bekymmer. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Det finns inte en slav som drabbas av bekymmer eller sorg och säger:

اللهُمَّ إِني عَبْدُكَ وابنُ عَبْدِكَ وابْنُ أَمتِكَ نَاصيتي بيَدِكَ ماضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فيَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ في كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحداً مِن خَلْقِكَ أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِه في علم الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ العظيمَ رَبيع قَلْبي ونورَ صَدْرِي وجلاءَ حُزْنِي وَذَهَابَ هَمِّي

”Allâh! Jag är Din slav, son till Din slav och son till Din slavinna. Min lugg är i Ditt grepp. Din dom verkställs på mig. Ditt beslut är rättvist mot mig. Jag ber Dig vid varje namn som Du har namngivit Dig Själv med eller som Du har uppenbarat i Din skrift eller som Du har lärt någon av Din skapelse eller som Du har hållit dolt för Dig själv att du låter Qur’ânen var mitt hjärtas styrka och mitt brösts ljus som tar bort min sorg och för bort mitt bekymmer”

utan att Allâh tar bort hans sorg och bekymmer och ersätter dem med räddning.”2

Gör han allt omnämnt uppriktigt och ärligt, häver Allâh hans sorg och bekymmer. Dessutom berättade Sa´d bin Abî Waqqâs (radhiya Allâhu ´anh) att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Dhûn-Nûn bad när han var i valen:

لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

”Det finns ingen sann gud utom Du! Du är fri från brister! Jag har i sanning handlat orättfärdigt.”

Det finns inte en muslim som ber så om något utan att Allâh bönhör honom.”3

Därtill ska han läsa i ansedda erinringsböcker. Med denna reservation vill jag säga att vissa erinringsböcker är rentav destruktiva då de innehåller skandaler, svaga hadîther och till och med påhittade hadîther varför man ska akta sig för dem.

117:82

2Autentisk enligt al-Albânî i ”Sahîh-ul-Kalim at-Tayyib” (102).

3Autentisk enligt al-Albânî i ”Sahîh-ul-Kalim at-Tayyib” (101).