Mirakel lämpade för epoker

Allâh (´azza wa djall) berättade att ´Îsâ (´alayhis-salâm) sade:

أَنِّي أَخْلُقُ لَكُم مِّنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللّهِ وَأُبْرِئُ الأكْمَهَ والأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَى بِإِذْنِ اللّهِ وَأُنَبِّئُكُم بِمَا تَأْكُلُونَ وَمَا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ

Jag skall skapa åt er i lera något som liknar en fågel och jag skall andas på den och med Allâhs tillåtelse skall den bli en fågel. Och jag skall bota de blinda och de spetälska och med Allâhs tillåtelse skall jag väcka de döda till liv. Och jag skall säga er vad ni äter och vad ni lägger upp som förråd i era hus. I detta ligger ett tecken för er – om ni är troende. ”1

Så brukade han göra. Han formade en fågel av lera som han sedan blåste i varpå den började flyga med Allâhs (´azza wa djall) tillåtelse. Allâh försåg honom med det miraklet för att bevisa hans budskap.

Många lärde säger att Allâh har skickat varje profet med ett budskap som var lämpat för dennes samtid. Mûsâs (´alayhis-salâm) tid präglades av magi och högaktning av magiker. Följaktligen sände Allâh honom med mirakel som bländade syner och förvirrade magiker. När de blev övertygade om att de kom från Allâh (tabârak wa ta´âlâ), konverterade de till islam och blev Allâhs fromma slavar.

Vad ´Îsâ beträffar, sändes han till en tid som präglades av läkare och biologer. Han kom till dem med budskap som endast kan utföras av den som stöds av Allâh. Hur ska en läkare uppliva det livlösa, bota blinda och spetälska eller väcka den begravde till liv?

Detsamma kan sägas om Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som sändes i en tid som präglades av vältalighet, retorik och poetiska fenomen. Han kom med Allâhs (´azza wa djall) skrift. Om alla människor och djinner hade enats om att frambringa något liknande skulle de inte klarat av det. Ty Herrens (´azza wa djall) tal liknar inte skapelsens tal.

13:49