Medicinen mot lathet och slapphet

Fråga: En man har blivit illa till mods, sjuk, lat och trött. Vad råder ni honom?

Svar: Jag råder honom att handla utmed profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”Allâh! Välsigna mitt samfund på dess morgnar.”

Sov inte efter Fadjr. Om du verkligen måste sova får du sova efter soluppgången. Det är ungefär en timme mellan bönen och soluppgången. Försök att inte sova. Sömnen är en sjukdom. Den medför lathet och slapphet. Du går även miste om den profetiska och välsignade bönen:

”Allâh! Välsigna mitt samfund på dess morgnar.”

Flera följeslagare har rapporterat den. Detta hjälper dig att vara pigg och energisk. Under denna välsignade stund får du – om Allâh vill – energi till ditt liv och din dag. Antingen läser du Qur’ânen, åkallar Allâh eller ber Allâh om förlåtelse. Det berör till och med det jordiska. Du kan exempelvis sopa, städa och ta bort stenar och grus. Poängen ligger i att du inte sover den här tiden.

När solen har gått upp bör du be fyra Raka´ât, två och två. Allâh (´azza wa djall) sade i Qudsî-hadîthen:

”Människa! Be för Mig fyra Raka´ât i början av dagen, så kommer Jag att ta hand om dig resten av den.”

Det hjälper också dig.

Någon må fråga varför jag inte nämnde Fadjr med samlingen. Jag utgår redan från att frågeställaren ber. Annars anses Fadjr med samlingen vara pelaren till dagens handlingar. Jag råder honom att vakna till det första böneutropet till Fadjr. Det är bättre. Jag svär vid Allâh att det är bättre för dig i de båda liven. Vakna en halvtimme innan, två dig, be Witr och be hur mycket du kan. Be sen om förlåtelse:

وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالأَسْحَارِ

”… och de som i den tidiga gryningen ber om förlåtelse.”1

وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ

”… och i den tidiga gryningen bad de om förlåtelse.”2

Resten av tiden skall gå till bön om förlåtelse. Gör så till dess att det kallas till Fadjr. Då läser du morgonbönerna3. Sedan ber du två Raka´ât Sunnah innan Fadjr. Därefter går du till moskén och ställer dig i första raden och ber med samlingen. Efter det läser du bönerna efter bönen4. Sov inte förrän du har bett efter soluppgången.

Se också till att be:

”Allâh! Jag söker skydd hos Dig från latheten och oförmågan.”

Be den ofta. Med Allâhs tillstånd kommer du att bli bönhörd och få energin som du behöver.

13:17

251:18