Människor vilsnare än kreatur

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَإِذَا رَأَوْكَ إِن يَتَّخِذُونَكَ إِلَّا هُزُوًا أَهَذَا الَّذِي بَعَثَ اللَّهُ رَسُولًا إِن كَادَ لَيُضِلُّنَا عَنْ آلِهَتِنَا لَوْلَا أَن صَبَرْنَا عَلَيْهَا وَسَوْفَ يَعْلَمُونَ حِينَ يَرَوْنَ الْعَذَابَ مَنْ أَضَلُّ سَبِيلًا أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلًا أَمْ تَحْسَبُ أَنَّ أَكْثَرَهُمْ يَسْمَعُونَ أَوْ يَعْقِلُونَ إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا

När de ser dig vill de försöka göra narr av dig [och säger:] ”Är detta den man som skall vara Allâhs sändebud? Hade vi inte varit så trogna mot våra gudar, skulle han ha kunnat förmå oss att överge dem!” Men när de ser straffet skall de inse vem som var vilsnare! Vad anser du om den som gör sina egna lidelser till gud? Tar du ansvar för en sådan människa? Eller tror du att de flesta av dem lyssnar eller att de använder sitt förstånd? Men de är inte bättre än kreatur, nej, de är än vilsnare!”1

Det vill säga, tror du verkligen att de flesta bland dem hör Qur’ân-verserna och tillrättavisningarna som du läser upp för dem? Tror du verkligen att de begriper och förstår innebörden av det så att du skall bry dig om dem och hoppas på deras tro? De gör inte det. De är som döva och dumma.

Därefter klargjorde Han (subhânah) deras tillstånd och konstaterade att de är hopplösa:

إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ

Men de är inte bättre än kreatur…”

Det vill säga, de gagnas av det de hör lika mycket som förståndslösa boskap gör. Ha därför inget hopp om dem. De saknar ju nyttan med hörsel och förstånd. Även om de hör och förstår vad som sägs respektive läses upp för dem, så gagnas de inte av det. Alltså är det som att de saknar det.

Sedan fastställde Allâh (subhânah) Sin dom mot dem och sade att de är minst sagt som boskap:

بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا

… nej, de är än vilsnare!”

De är alltså vilsnare än boskap. Muqâtil sade:

Boskap känner sin Herre, vägleds till sina betesmarker och kuvar sig sina ägare. Dessa här varken kuvar sig sin Herre eller känner Honom som har skapat dem och sörjt för dem.”

Det sägs att de är vilsnare än boskap eftersom de skall varken ställas inför rätta eller straffas. En annan förklaring är att de är vilsnare eftersom boskap varken förstår eller förkastar Tawhîd eller profetskapet till skillnad från dessa som förkastar det omnämnda utav envishet, omedgörlighet, fanatism och avvisning av sanning.

125:44