Mannen skall inte låta sin kvinna gå och handla själv

Männen är ålagda att vara svartsjuka i förhållande till sina hustrur, döttrar, systrar och mödrar. Mannen skall se till på alla möjliga sätt och vis att kvinnan inte går ut och handlar själv och framför allt inte om hon är ung och går till affären som är full av män. Det är både farligt för henne och för andra. Kvinnan är en prövning. Hon prövar och prövas. Här måste mannen göra henne sällskap.

Dessvärre har svartsjukan dött hos många män. Exempelvis tar mannen kvinnan till skräddaren. Hon går ut ur bilen och går in till skräddaren för att tala med honom medan mannen sitter i bilen och väntar. Han står inte med henne. Det tyder på en svag tro och en död svartsjuka. Hur kan du behagas av att sitta kvar i bilen medan din fru, dotter eller syster talar med skräddaren? Vad vet du vad hon säger till honom? För de en tillåten eller förbjuden konversation? Kanske flörtar hon så att förbud äger rum:

فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ

”Var inte mjuka och tillmötesgående i ert tal så att den som har ett sjukt hjärta fattar begär [till er].”1

Det är en väldig prövning. Det är obligatoriskt att mannen har koll på sin familj. Hans svartsjuka skall hindra honom från att ta lätt på frågan.

Vissa män skickar iväg sina döttrar eller systrar med chaufförer till skolan. Det är förbjudet. Det är enrum med en främmande kvinna. Det är värre än enrum i ett rum. Om de är i bilen kan Satan få dem att köra varthän de än vill och synda. Sedan kör han henne till skolan eller hem om skolan är slut. Det är farligt. Det är inte tillåtet för mannen att låta sin dotter eller någon annan kvinnlig släkting åka ensam med en främmande chaufför.

133:32