Mannen lagar mat och städar medan kvinnan ligger i sängen

al-Bukhârî sade:

229 – ´Abdân berättade för oss: ´Abdullâh underrättade oss: ´Amr bin Maymûn al-Djazarî underrättade oss, från Sulaymân bin Yasâr, från ´Â’ishah som sade:

”Jag brukade tvätta bort spermierna på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) kläder. När han gick ut för att be syntes spåren av vattnet på hans kläder.”

Ett av hadîthens kuriosum är att kvinnan tvättar mannens kläder. Hon tjänar honom genom att tvätta hans kläder. Vissa lärda anser att det inte är obligatoriskt för kvinnan att tjäna maken och att det bara är frivilligt. Så om mannen inte hämtar en betjänt och kommer hem och ber kvinnan fixa kvällsmaten, får hon utmed den här åsikten säga:

”Jag skall inte tjäna dig. Fixa din egen kvällsmat.”

Enligt dessa lärdas åsikt har hon rätt att beordra honom det och säga:

”Antingen fixar du din egen kvällsmat eller också går du ut och äter.”

Det råder inga tvivel om att till och med den mänskliga naturen får avsmak av den åsikten. Den korrekta åsikten i frågan är att det är obligatoriskt för makarna att leva i enlighet med Allâhs (´azza wa djall) ord:

وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ

”Och lev med era hustrur i vänskap och samförstånd.”1

Det är obligatoriskt att leva utmed seden, oavsett om det handlar om makens eller makans rättigheter. Så om vi lever i ett land vari kvinnorna inte tjänar männen med matlagning eller tvättning, handlar vi utmed den. Och om seden är rena motsatsen är det obligatoriskt för makan att tjäna maken utmed seden. Hos oss (i Saudiarabien) hör det till seden att kvinnorna tjänar männen när det kommer till städning, matlagning, tvättning, organisering av stall och dylikt. Jag fruktar att vår nuvarande välfärd och alla dessa betjänter orsakar att kvinnorna ändras och att kvinnan en dag säger:

”Gör din egen kvällsmat! Städa själv!”

medan hon ligger i sängen. Stackaren kommer att lyda order. Men vi ber Allâh att detta aldrig händer.

14:19