Män som låter fruarna ta av sig framför andra kvinnor

Publicerad: 2011-04-28
Talare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: Föreläsning ”al-Farq bayn at-Taysîr ash-Shar´î wal-Mu´âsir”

 

Fråga: Hur råder ni männen som låter sina fruar, döttrar och systrar gå till bröllopsfester klädda i kläder som visar det mesta av kropparna? Deras argument är att de endast är bland kvinnor och att kvinnornas ´Awrah kvinnorna emellan är det som är mellan naveln och knäna.

Svar: Att deras ´Awrah sinsemellan är det som är mellan naveln och knäna är en lögn. Det är inte alls deras ´Awrah. Det som de får visa sinsemellan är ansiktet, händerna och det som hon behöver avtäcka som fötterna. Kvinnans ´Awrah med en annan kvinna är som hennes ´Awrah med hennes manliga Mahârim. Allâh nämnde dem båda i en och samma vers:

وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء

”Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet.”1

Kvinnor har alltså samma dom som manliga Mahârim. Jag frågar er i Allâhs namn. Går en kvinna ut till sin fader eller broder klädd i något som endast täcker det som är mellan naveln och knäna? Finns det någon som gör det? Ingen gör det. Det är en uppenbar synd. På samma sätt visar hon inte sig själv på det viset för andra kvinnor.

1 24:31