Män skall vara vana vid hårt liv och inte lyx

Fråga: Vad är betydelsen av hadîthen att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd att man kammar sig varje dag?

Svar: Det betyder att en muslim inte skall vara fåfäng och dagligen se efter sitt utseende. Det räcker att han kammar sig varannan dag. Detta beror på att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd många typer av lyx. Lyx är inte lämpligt för män. Männen måste leva och vänja sig vid svåra och tuffa liv. Det betyder inte att man inte kan unna sig ibland. Därför tillät han kamning varannan dag just för att man inte skall överdriva med lyxen så att man kan vara en hård man som är förberedd för kamp för Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) sak.

Den som ständigt förskönar sig och står dagligen framför spegeln och kammar håret, hamnar under samma kategori som kvinnorna och inte som männen. Därför förbjöd profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) männen likna kvinnorna. Det är kvinnorna som dagligen står framför spegeln. Mannen skall vara högre än kvinnorna som bara är ute efter skönhet och utsmyckning. Det motstrider dock inte att mannen också skall vara förskönad och ha det bra så länge det varierar. Så var sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som förbjöd många typer av lyx. Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tog på sig det han hittade och förskönade sig i samband med ´Îd och fredagen. Så skall vårt sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vara vår förebild.