Maken skall se efter makan

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

قُلْ تَعَالَوْاْ أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ أَلاَّ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلاَدَكُم مِّنْ إمْلاَقٍ

”Säg: ”Kom, så skall jag läsa [för er] vad det är som Allâh har förbjudit er: Sätt ingenting vid Hans sida; gör aldrig annat än gott mot era föräldrar; döda inte era barn av fruktan för fattigdom…”1

Under den hedniska tiden fanns det en vidrig vana som gick ut på att döda barnen, pojkar som flickor, av fruktan för fattigdom eller bara flickor av fruktan för skam:

وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالأُنثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ

”Då någon av dem får höra den glada nyheten om en dotters [födelse], mörknar hans uppsyn och vreden kokar i honom.”2

De var för högmodiga för att vilja ha flickor varefter de dödade dem för att de fruktade att de skulle bringa skam över dem. De begravde levande och syndfria flickebarn:

وَإِذَا الْمَوْؤُودَةُ سُئِلَتْ بِأَيِّ ذَنبٍ قُتِلَتْ

”Och den nyfödda, som begravdes levande, tillfrågas för vilket brott hon miste livet.”3

Dråparen som begravde sitt levande barn kommer att frågas. Barnet som begravdes levande kommer också att frågas så att dråparen fördöms och offentliggörs för sin synd.

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) har ärat kvinnan i islam väldigt mycket. Innan var hon bara ett hittegods. Hon förnedrades och berövades på arv. Mannen kunde gifta sig med henne för att sedan skilja sig från henne för att sedan gifta sig med henne för att sedan skilja sig från henne och så vidare. Hur mycket har inte kvinnan förnedrats under de hedniska tiderna! Därpå hedrade islam henne och lät henne ärva och ärvas. Islam gjorde kvinnan till en moder som behandlas med tillgivenhet, en dotter som respekteras och en syster som släktbanden bevaras med. Så lyftes hennes status upp. Dock ser inte islams fiender den muslimska kvinnans välbefinnande. Istället menar de på alla sätt och vis att islam förtrycker kvinnan.

Beträffande jämställdheten som de är ute efter, så är den inte alls rättvis:

قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

”Allâh har fastställt ett mått för allt.”4

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) har gett mannen en nivå över kvinnan. Han har förpliktigat honom att försörja henne, förse henne med hem, se efter henne, ta hand om henne och så vidare. Hon har det bra ställt.

Om du jämför henne med kvinnan i de otrogna länderna, ser du hur kvinnan i de otrogna länderna är fortfarande förnedrad medan den muslimska kvinnan är täckt och respekterad. Hon omhändertas av sin make, fader eller broder. Mannen tar alltså hand om kvinnan för att skydda och se efter henne.

16:151

216:58

381:8-9

465:3