Lösningen på äktenskapsproblemen

Skilsmässan i islam är en utgång från ett stormigt äktenskap. Den är som bränning av vävnader när det kommer till äktenskapsproblem; bränningen av vävnader är den sista lösningen på en sjukdom. Äktenskapsproblem skall nämligen behandlas på följande sätt:

1 – Tillrättavisning. Tillrättavisningen skall bestå av råd, instruktioner och klargörande av makarnas rättigheter och skyldigheter. Det är extra viktigt att poängtera konsekvenserna av makens uteblivna rättigheter och trotset mot honom.

2 – Utebliven intimitet. Denna behandling skall få henne att känna sig ensam och obekväm så att hon ångrar sig inför Allâh och börjar lyda.

3 – Slag. Det skall vara ett slag av aga och skrämsel. Det får inte vara slag i form av hämnd som resulterar med brusten hud eller frakturer.

4 – Dialog. Här krävs det att en domare från respektive sidor medverkar.

Om inget av det omnämnda nyttar och båda känner sig obekväma med äktenskapet kommer skilsmässan in i bilden för att sätta stopp för ett liv som har blivit till ett outhärdligt helvete efter att ha präglats av kärlek, nåd, lugn och ro.

Dessa fyra faser som föregår skilsmässan, eller kanske till och med förhindrar skilsmässan, klargörs i kapitlet ”an-Nisâ’”. Vår Herre (´azza wa djall) sade:

وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُواْ عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيًّا كَبِيرًا وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُواْ حَكَمًا مِّنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِّنْ أَهْلِهَا إِن يُرِيدَا إِصْلاَحًا يُوَفِّقِ اللّهُ بَيْنَهُمَا إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا

”Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och håll er borta från deras nattläger och slå dem. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem. Allâh är upphöjd, stor. Om ni är rädda för oenighet mellan en man och hans hustru, utse då en skiljeman ur hans familj och en skiljeman ur hennes familj; om båda [innerst inne] vill försonas, skall Allâh återställa det goda förhållandet mellan dem. Allâh har kunskap om allt, är underrättad om allt.”1

14:34-35