Lögn och sanning om Messias korsfästelse

Imâm Muhammad bin ´Alî ash-Shawkânî (d. 1250)

Fath-ul-Qadîr (1/806)

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَكِن شُبِّهَ لَهُمْ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلاَّ اتِّبَاعَ الظَّنِّ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

Och för deras ord: “Vi har dödat Messias ´Îsâ, Maryams son, Allâhs sändebud!” Men de dödade honom inte och inte heller korsfäste de honom, fastän det för dem tedde sig så. De som är av annan mening är inte säkra på sin sak; de har ingen kunskap om detta utan stöder sig på antaganden. Det är med visshet så att de inte dödade honom.”1

Till deras övergrepp och synder hör att de ljög när de sade att de hade dödat honom. De skröt om sitt dråp och benämnde honom som sändebud i förlöjligande syfte. Ty de förnekade honom och erkände inte honom som profet. Deras påstådda mord nämns i Evangeliet, men den historian hör till nasaréernas förvrängning. De ljög och Allâh talade sanning när Han sade i Sin mäktiga Skrift:

وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَكِن شُبِّهَ لَهُمْ

Men de dödade honom inte och inte heller korsfäste de honom, fastän det för dem tedde sig så.”

Visserligen sade de så, men faktum är att de varken dödade honom eller ens korsfäste honom. Istället fick en annan man hans utseende. En annan teori är att de inte kände igenom honom och att de dödade någon som de själva betvivlade.

وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ

De som är av annan mening är inte säkra på sin sak.”

Det vill säga gällande ´Îsâ (´alayhis-salâm). Vissa sade att de hade dödat honom. Andra, som såg honom lyftas upp till himlen, sade motsatsen. En tredje förklaring är att nestorianerna påstår att ´Îsâs mänskliga natur korsfästes till skillnad från hans gudomliga natur. Melkiterna menar att såväl Messias gudomliga natur som hans mänskliga natur dödades och korsfästes. Deras meningsskiljaktighet är lång och dessutom helt grundlös. Sålunda sade Allâh:

وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُواْ فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ

De som är av annan mening är inte säkra på sin sak.”

De tvivlar och vet varken vad som är rätt eller fel. De är tveksamma och förvirrade varvid Allâh sade:

مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلاَّ اتِّبَاعَ الظَّنِّ

… de har ingen kunskap om detta utan stöder sig på antaganden.”

Detta understryker deras dementerade kunskap. Allt de har är antaganden.

14:157