Lastbilschaufförens fasta

Fråga: Hur fastar en person som ständigt är på resande fot som exempelvis lastbilschauffören?

Svar: Allâh (ta´âlâ) har klargjort domen i frågan och sagt:

وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

”Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar.”1

Så länge lastbilschauffören är resande får han praktisera alla tillstånd som resan har att erbjuda som korta böner, hopslagna böner, utebliven fasta i Ramadhân och strukna strumpor i tre dygn.

Utmed det får han låta bli att fasta om han alltid är på resande fot i sin lastbil. Så länge han har ett hem och en familj som han kommer till anses han vara resande när han lämnar hemmet och familjen. Baserat på det får han göra det resenären gör. Allâh talade oinskränkt när Han sade:

وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

”Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar.”

Han inskränkte inte orden med något. Det Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) nämner oinskränkt måste praktiseras oinskränkt.

Om han undrar hur han skall göra när han alltid är ute och reser, säger jag till honom att han får fasta Ramadhân när han är hemma och när han inte är det anses han vara resande varpå han inte är ålagd att fasta. Därtill kan jag också säga till honom att han har en väldigt stor fördel som kan fasta på den milda vintern när dess korta dagar istället för sommaren när det är som varmast. Det är enklare för dig än att du fastar när du reser under dessa långa och heta dagar och Allâh vet bättre.

12:185