Långivares allmosa på lån

Fråga: Vad är domen för att betala allmosa på skuld?

Svar: Lånegivaren är inte ålagd att betala allmosa på lånet förrän han fått tillbaka det, ty han förfogar inte över det. Men om lånet är hos en person som har det bra ställt måste han betala årlig allmosa på det. Antingen summerar han lånet till sin övriga egendom och betalar allmosa på allting tillsammans, eller också betalar han allmosa på lånet när han väl får tillbaka det. I så fall skall han betala allmosa för alla år som det har varit utlånat. Det beror på att låntagaren som har det bra ställt får krävas på återbetalning. Krävs han inte på återbetalning beror det på lånegivarens frivilliga val att inte göra det. Allâh (ta´âlâ) sade om låntagaren som har det dåligt ställt samt den rike låntagaren som inte kan krävas på återbetalning:

وَإِن كَانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلَى مَيْسَرَةٍ وَأَن تَصَدَّقُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

”Och om han är i ett trängt läge, ge honom då anstånd till dess han med lätthet kan betala. Men det är bättre för er att efterskänka den – om ni bara visste!”1

Om han inte kan få tillbaka pengarna och nyttja dem är han inte heller ålagd att betala allmosa på dem. När han väl får tillbaka dem säger vissa lärde att deras tidsperiod börjar om från början medan andra menar att han skall betala allmosa på dem för ett år samt när ett helt år har gått, vilket är säkrast.

12:280