Kvinnliga försökskaniner

Fråga: Vad är domen för att en kvinna lever med sin icke-bedjande make? Vad är domen för att gifta sig med en icke-bedjare?

Svar: Att en kvinna gifter sig med en man som varken ber i samling eller själv betyder att de är ogifta. Hon är inte hans fru eftersom han inte ber. Det är inte tillåtet för henne att vara intim med honom. Han har ingen rätt att nyttja henne som en maka, ty hon är främmande i förhållande till honom. I detta fall måste hon lämna honom, flytta till sin familj och göra allt hon förmår för att undkomma mannen. Han är nämligen otrogen till följd av sin uteblivna bön.

Jag hoppas att alla muslimer vet att kvinnan får inte leva med en man som inte ber. Det spelar ingen roll att de har barn ihop. I så fall får hon barnen då han saknar rätt till vårdnad. Otrogna får nämligen inte ha vårdnad om muslimer.

Muslimen, om så en auktoriserad vigselförrättare, som fruktar Allâh skall veta att det är ogiltigt att viga en kvinna till en icke-bedjare. Frukta Allâh och utsätt inte era kvinnor till försökskaniner. Det finns folk som gifter bort sina döttrar till icke-bedjande män i hopp om att dessa skall börja be. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا جَاءكُمُ الْمُؤْمِنَاتُ مُهَاجِرَاتٍ فَامْتَحِنُوهُنَّ اللَّهُ أَعْلَمُ بِإِيمَانِهِنَّ فَإِنْ عَلِمْتُمُوهُنَّ مُؤْمِنَاتٍ فَلَا تَرْجِعُوهُنَّ إِلَى الْكُفَّارِ لَا هُنَّ حِلٌّ لَّهُمْ وَلَا هُمْ يَحِلُّونَ لَهُنَّ

”Troende! När troende kvinnor som har utvandrat kommer till er, förhör dem! Ingen utom Allâh känner deras tro, men om ni har övertygat er om att de är troende, sänd då inte tillbaka dem till de otrogna; deras män har inte rätt att leva med dem och de har inte rätt att leva med sina män.”1

Skulle personen ångra sig och börja be, får de viga om sig på nytt.

160:10