Kvinnans ultravioletta och genomskinliga kläder och hårklippning

Fråga: Nyligen sade vissa att det inte är tillåtet att klä sig i ultravioletta kläder (både för en själv och barnen), att kvinnan inte får köpa genomskinliga kläder som hon endast har på sig med maken och att hon inte får klippa sitt hår oavsett om hon är ute efter efterapning eller inte.

Svar: Det är fel. I princip är alla kläder lovliga så länge inte motsatsen bevisas. Jag känner inte till något bevis som förbjuder kvinnan att ha på sig ultravioletta kläder. Även hennes genomskinliga kläder med maken är harmlösa. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ

”… och de som håller sina begär i styr frånsett med sina hustrur eller dem som de rättmätigt besitter – inget klander kan då riktas mot dem.”1

Hon får däremot inte ha på sig sådana kläder annars, varken ute i affären eller med andra kvinnor.

Angående hennes hår, så har de lärda tre åsikter om det:

1 – Förbjudet helt och hållet frånsett i samband med vallfärd och ´umrah.

2 – Föraktfullt.

3 – Tillåtet helt och hållet så länge frisyren inte liknar de otrogna kvinnornas frisyrer. Det är inte tillåtet att efterlikna otrogna kvinnor.

Man skall inte ta frågan för allvarligt och inte heller tillåta kvinnorna göra allt möjligt. Det är bäst att hon låter håret vara som det är. Så ser jag på det.

123:5-6