Kvinnans onödiga tal med försäljaren

Fråga: Det finns kvinnor som börjar tala med försäljaren om onödiga saker och ting. Vad är domen för det?

Svar: Det är inte tillåtet för kvinnan att föra samtal med en man som inte är hennes Mahram. Det leder till prövningar. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا

”Var inte mjuka och tillmötesgående i ert tal så att den som har ett sjukt hjärta fattar begär, men använd ett artigt och vänligt språk som sig bör.”1

Hon skall bara prata med försäljaren om det som det finns behov av. Hon får inte säga mer än så. Satan rinner mellan människorna som blodet. Hur många kvinnor säger inte att de är skyddade från prövningar för att till sist falla offer för Satans prövningar? Om en kvinna talar onödigt tal med en man finns det risk att Satan lockar henne efteråt så att hon återvänder till honom. Det första talet börjar med en gnista och slutar med helvetet – och skydd sökes hos Allâh!

Kvinnorna är ålagda att frukta Allâh och tala anständigt. De får inte tala mycket om det inte finns något behov av det. Till det hör det som händer via telefoner och det är en väldig prövning. Många syndare slår vilket nummer som helst på måfå och börjar tala med kvinnor. De talar fint och lockar kvinnorna gång på gång. Problemet är att han spelar in samtalet. Han lämnar inte henne. Han håller henne i ett nät. När han sedan vill ha sex med henne hotar han med att han kommer att ge hennes anhöriga bandet om hon vägrar ge med sig.

Således måste kvinnorna akta sig för att ha pågående samtal med män. Det är en väldigt stor fara. Vi ber Allâh att Han skonar oss prövningarna.

133:32