Kvinnans fötter är ´awrah

460 – Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”På Domedagen kommer Allâh inte att titta på personen som släpade på sina kläder utav högfärdighet.” Umm Salamah: ”Hur skall kvinnorna göra med sina släp?” Han sade: ”De får släpa på dem en tvärhand långa.” Hon sade: ”Då kommer deras fötter att synas.” Då sade han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam): ”Då får de släpa på dem en aln långa.”

Rapporterad av Abû Ya´lâ i ”al-Musnad”1.

Den här berättarkedjan är autentisk. Återberättarna är pålitliga och al-Bukhârîs och Muslims män frånsett Ibrâhîm bin al-Hadjdjâdj som är pålitlig.

Hadîthen bevisar att kvinnans fötter är ´awrah, vilket var känt bland kvinnorna på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid. När han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”De får släpa på dem en tvärhand långa.” sade Umm Salamah: ”Då kommer deras fötter att synas.” Det antyder att hon visste att fötterna är ´awrah och att det inte är tillåtet att visa dem. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) höll med henne och befallde henne att låta släpet vara en aln lång. Den givmilda Qur’ânen pekar på det när Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ

”Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag.”2

11/325.

224:31