Kvinnan vill täcka ansiktet mot makens vilja

Fråga: Måste kvinnan lyda sin make när han säger till henne att inte täcka ansiktet? Mannen anser det inte vara obligatoriskt att täcka ansiktet till skillnad från kvinnan som gör det.

Svar: Lyd inte honom. Enligt de religiösa, intellektuella och traditionella bevisen är ansiktet ´Awrah. Den som säger att ansiktet inte är ´Awrah är antingen en av imamerna som gör Idjtihâd… Denne skall inte klandras för sin åsikt då han är en Mudjtahid. Om han gör fel får han en belöning och ett förlåtet fel. Den som säger att ansiktet inte är ´Awrah har fel. Ansiktet är kvinnans vackraste kroppsdel. Det sätter männen på prövning. Därför sade Allâh (´azza wa djall):

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ

”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg.”1

Det vill säga att det läggs på huvudet och sedan täcker nedåt mot ansiktet, barmen och resten av kroppen ned till fötterna som är ´Awrah. Må Allâh benåda Imâm Ahmad som sade:

”Hela kvinnan är ´Awrah inklusive hennes fötter.”

Inte ens hennes fot får synas. Vad skall man då säga om ansiktet som är den vackraste kroppsdelen?

När detta är förstått säger jag till kvinnan som ställde frågan att inte lyda maken. Övertyga honom i stället om sanningen. Låt honom ringa de lärda i Saudiarabien, styrelsen Kibâr-ul-´Ulamâ’. Om han vill ha sanningen kommer de att ge honom ett korrekt svar. Han är skyldig att övertygas och lämna utslagen vari de lärda har gjort felaktig Idjtihâd.

133:59