Kvinnan och jackan

Fråga: En kvinna har på sig Djilbâb och ovanpå den en Khimâr…

al-Albânî: Må Allâh förlåta dig. Om ändå någon annan sade så.

Fråga: Jag bor i al-Qasîm, Buraydah.

al-Albânî: För all del, men i al-Qasîm läggs Djilbâb ovanpå huvudet. Han säger att kvinnan har på sig Djilbâb för att sedan säga att hon har på sig Khimâr ovanpå Djilbâb. Det du talar om är ingen Djilbâb; det är en kappa och jacka. Eller hur?

Frågeställare: Ja.

al-Albânî: Det är det du syftar på. För det första har hon helt säkert inte på sig Djilbâb. För det andra har hon kanske inte ens på sig Khimâr. Varför inte? Därför att det du talar om kallas idag för ’sjal’. En sjal är inte vid eller rymlig på så sätt att den täcker kvinnans hår, axlar, byst och hals. Många av dessa slöjor, som i själva verket inte alls är slöjor, täcker hennes hals härifrån och blottar den därifrån. Därtill blottar den något av hennes lugg och täcker inte hela håret. Det är ingen Khimâr. Därför har denna kvinna varken tagit på sig Khimâr eller Djilbâb. Därför understryker jag att hennes Khimâr måste vara densamma som i bönen. Ovanpå den kommer Djilbâb. Djilbâb är plagget som läggs på huvudet och sträcker sig ned till fötterna.

Angående den långa kappan, så hör den till dagens innovationer. Det vill säga en nyhet. Men om hon tar på sig en lång och vid kappa som täcker hennes fötters ovansidor och inte avslöjar hennes bak eller något av hennes axlar och ovanpå den en Djilbâb som även ligger ovanpå en Khimâr, så anser jag det inte vara några problem.