Kvinnan är tillräckligt sysselsatt i sitt hem

Publicerad: 2013-01-26
Författare: ´Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Källa: al-Bayân li Akhtâ’ Ba´dh-il-Kuttâb, sid. 29-30

 

Varje klarsynt person ser hur islam har hedrat kvinnan och gett henne rättigheter som är lämpade för henne såväl inomhus som utomhus. Än idag tillämpar vårt land detta levnadssätt i förhållande till kvinnan. I vårt samhälle lever hon ärad och hedrad med sin make, familj och sitt samhälle. Hon njuter av sina rättigheter som hon har fått av Sharî´ah i lugn och ro. Hon är långt borta från allt det som kvinnan är involverad i i de andra samhällena. På dessa platser lider kvinnan av att köras bort från sin naturliga nivå och lämpliga arbetsplats för att ta sig an arbeten som är anpassade efter männen.

Detta säger jag i samband med att vissa lokala tidningar har falskt visat sin empati för ”kvinnans problem” och till och med anordnat seminarium och hämtat gästföreläsare för att lösa detta påstådda problem. Sammanfattningsvis har de kommit fram till att kvinnan är sysslolös samtidigt som hon utgör halva samhället och att hon är en avhuggen frukt som inte har fått blomma ut som den sig bör.

Först och främst existerar inte detta påstådda problem. Kvinnan är inte alls sysslolös när det kommer till uppgifterna som hon är lämpad för. Hon lever upp till sitt arbete helt och fullt och hon tjänar sitt samhälle som ingen annan. Hon är en hustru som skall leva upp till makens rättigheter. Hon är en moder som skall uppfostra sina barn. Hon tar hand om hemmet och ansvarar för allt som finns i det. Det är henne Allâh låter föda barn och barnbarn. Det är uppenbart hur mycket tid som graviditeten, förlossningen och amningen tar av henne. Om hon därtill skulle få någon fritid över har hon fullt upp med sysslorna inne i hemmet. Fram till nyligen var hon inne och spann, vävde, köpte, sålde och jobbade på fältet medan hon var täckt och anständig. Sen när är kvinnan sysslolös? Sen när är hon en avhuggen frukt som inte har fått blomma ut som den sig bör? Det rör sig endast om tom propaganda och förkastade utsagor.

Och om detta problem, eller något annat för den delen, verkligen skulle finnas är det obligatoriskt att det presenteras för de lärda så att de kan hitta en lösning till det utmed islam som har lösningen till alla problem. Allâh (ta´âlâ) sade:

مَّا فَرَّطْنَا فِي الكِتَابِ مِن شَيْءٍ

”Ingenting har Vi förbisett i Skriften.”1

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ

”Vi har uppenbarat Skriften för dig, steg för steg, med klargörande av allt, med vägledning och nåd och ett glatt budskap om hopp till muslimerna!”2

فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

”Fråga då Påminnelsens folk, om ni inte vet det.”3

Vi tvivlar inte på att gästföreläsarna är uppriktiga, men detta är inte deras område. Detta är de lärdas område och det är dem som vi är ålagda att vända oss till vid oklarheter.

1 6:38

2 16:89

3 21:7