Kvinnan är skyldig att lyda sin make

Fråga: Vad säger du om kvinnan som inte lyssnar på och lyder sin make och som trotsar honom i det mesta? Exempelvis går hon ut utan hans tillstånd och ibland smyger hon ut utan hans kännedom.

Svar: Det åligger kvinnan att lyda sin make i det som är korrekt. Det är förbjudet för henne att vara olydig mot honom. Det är inte tillåtet för henne att gå hemifrån utan hans tillstånd. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om mannen kallar på sin kvinna till sängen och hon vägrar att komma så att han tillbringar natten arg, förbannar änglarna henne till dess att hon går morgonen till möte.”

Rapporterad av al-Bukhârî och Muslim.

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om jag hade befallt någon göra Sudjûd till någon annan skulle jag befallt kvinnan göra Sudjûd till sin make.”

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ وَاللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ

”Männen skall ha ansvar för och omsorg om kvinnorna med [den styrka och] de andra företräden som Allâh har gett dem, och i egenskap av [kvinnornas] försörjare. Rättfärdiga kvinnor förrättar ödmjukt sin andakt [inför Allâh] och döljer [för andra] det som Allâh har dolt. Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] slå dem.”1

Allâh (subhâhah) förklarade att mannen ansvarar för kvinnan och att han får använda avskräckande metoder om hon skulle trotsa honom. Det bevisar att hon är skyldig att lyda honom i det som är korrekt och att det är förbjudet för henne att trotsa honom utan rätt.

14:34