Kroppshår får endast avlägsnas efter tillstånd från Allâh och Hans sändebud

Det växer hårstrån på en kvinnas kinder. Får hon avnypa dem? Det finns delade åsikter i frågan. Vissa säger att hon inte får göra det. Den åsikten är tvivelsutan korrekt. Andra säger att det är tillåtet eftersom hadîthen:

”Må Allâh förbanna kvinnorna som noppar och ber om att bli noppade…”

berör endast ögonbrynen. Det är ett angrepp på hadîthens allmänna skildring. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade ju:

”… kvinnorna som noppar…”

När en kvinna tar tag i en pincett och avnyper ett hårstrå så har hon språkligt noppat det. När en annan kvinna tar tag i en pincett och avnyper ett hårstrå från kinden så har hon språkligt noppat det. När en tredje kvinna tar tag i en pincett och avnyper hårstrån från smalbenen och armarna så har hon noppat dem. Det som avnyps noppas och det som noppas avnyps. Således får mannen och kvinnan inte avlägsna hår från kroppen utan tillstånd från Allâh eller Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Allâh (´azza wa djall) har inte gett något tillstånd för de omnämnda kroppsdelarna till skillnad ifrån armhålorna som hör till den naturliga läggningens drag, vilket nämns i den autentiska hadîthen.

När vi nämner eller hör denna hadîth måste vi tänka på två saker:

1 – Språkligt sett är ordet ”noppning” (نمص) inte särskilt för en viss kroppsdel; de gäller rentav hela kroppen.

2 – Förbannelsen är förknippad med ändring av Allâhs skapelse. När förknippningen är befintlig så är även domen det, nämligen förbud.