Kraven för att kvinnan skall tala med sina ingifta

Fråga: Får en kvinna sitta med sina manliga släktingar och tala om religionen och allmänna frågor förutsatt att hon är täckt?

Svar: Ja, det är okej att kvinnan sitter med männen förutsatt att sittningen inte består av omoral och prövningar. Hon skall vara täckt och råda eller tala om behövliga saker. Exempel på det är att hon sitter med sina svågrar eller kusiner och talar om vad som behövs i hushållet eller råder dem eller talar om något annat behövligt. Hon får dock inte vistas i enrum med någon av dem eller vara avtäckt. Hon skall vara täckt utmed Sharî´ah; hennes ansikte och resten av kroppen skall vara täckta. Hon skall tala med dem som sig bör så att ingen prövar den andre. Hon skall inte vara mjuk och tillmötesgående i sitt tal. Hon skall tala helt normalt. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

يَا نِسَاء النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاء إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا

”Hustrur till profeten! Ni skiljer er från alla andra kvinnor, om ni fruktar. Var inte [för] mjuka och tillmötesgående i ert tal så att den som har ett sjukt hjärta fattar begär [till er], men använd ett artigt och vänligt språk som sig bör.”1

Det är föreskrivet att kvinnan talar som sig bör utan omoral, flört, charm, tillmötesgående, oanständighet, strävhet eller våld; hon skal vara måttlig.

133:32