Könsroller bestämda av Herren

Imâm Muhammad bin ´Alî ash-Shawkânî (d. 1250)

Fath-ul-Qadîr (1/693)

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَلاَ تَتَمَنَّوْاْ مَا فَضَّلَ اللّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ لِّلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبُواْ وَلِلنِّسَاء نَصِيبٌ مِّمَّا اكْتَسَبْنَ وَاسْأَلُواْ اللّهَ مِن فَضْلِهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا

Kasta alltså inte begärliga blickar på det som Allâh har skänkt några av er i rikare mått än andra – män skall få en andel, så som de förtjänat med sina handlingar, och kvinnor skall få en andel, så som de förtjänat med sina handlingar – be Gud att ge er något av Sitt goda. Allâh har kunskap om allt.”1

Denna vers uppenbarades i samband med att Umm Salamah (radhiya Allâhu ´anhâ) hade sagt:

”Allâhs sändebud! Männen strider till skillnad från oss. De krigar och stupar som martyrer. Därtill ärver vi hälften så lite.”

Hadithen är rapporterad av ´Abdur-Razzâq, Sa´îd bin Mansûr, ´Abd bin Humayd, at-Tirmidhî, Ibn Djarîr, Ibn-ul-Mundhir, Ibn Abî Hâtim, al-Hâkim och al-Bayhaqî.

Versen betyder att båda könen har försetts med drag som är överensstämmande med Allâhs vilja och visdom. Han poängterade de båda könens avlöning i form av den andel som de anskaffar sig. Qatâdah sade:

”Männen ska få en andel, så som de förtjänat av belöning och straff. Detsamma gäller kvinnorna.”

14:32