Konsekvenserna av utebliven ´Asr

al-Bukhârî sade:

15 – Kapitel om den som utelämnar ´Asr

553 – Muslim bin Ibrâhîm berättade för oss: Hishâm berättade för oss: Yahyâ bin Abî Kathîr berättade för oss, från Abû Qilâbah, från Abûl-Malîh som sade

”En molnig dag var vi ute i ett slag med Buraydah. Han sade: ”Be ´Asr tidigt. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”Den som låter bli att be ´Asr har förlorat sin handling.”

al-Bukhârî fastställde inte domen för utebliven ´Asr, men hadîthen bevisar att den som utelämnar ´Asr förlorar sin handling.

Denna hadîth utgör ett bevis för dem som säger att den som utelämnar en enda bön hädar. Ty enkom otro annullerar handlingar. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَن يَرْتَدِدْ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

”Men skulle någon av er avsvära sig sin tro och dö som otrogen, skall hans handlingar gå om intet i detta liv och i det kommande; dessa människors arvedel är Elden och där skall de förbli till evig tid.”1

Andra säger att konsekvenserna gäller endast ´Asr. ´Asr är ju den mellersta och bästa bönen som är högre än andra böner. Bara för att man hädar om man utelämnar ´Asr betyder det inte att man också hädar om man utelämnar de andra bönerna.

Somliga menar att han inte hädar om han bara lämnar en enda bön. Deras förklaring är att annullerade handlingar pekar på att handlingen är väldigt dålig.

Vissa säger att konsekvenserna är specifika, det vill säga att det är den dagens handlingar som går om intet.

Alla dessa förklaringar byggs på att han inte hädar om han inte lämnar bönen helt och hållet. Men för dem som säger att han hädar om bara en bön uteblir, så är hadîthen ingalunda problematisk för deras del.

12:217