Kondoleansbesökens nackdelar

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Madjmû´-ul-Fatâwâ (17/363-365)

Kondoleansbesök har flera nackdelar varav några är:

1 – De besvärar gästerna som tvingas ta sig dit från olika platser. Det blir extra besvärligt om det råder varma, kalla, regniga eller stormiga tider. I och med att dessa samlingar har blivit traditionella, blir den som inte dyker upp föremål för förtal och baktal varför han släpar sig dit motvilligt. Därtill finns det risk att han lämnar viktiga ärenden eller utsätts för fara på vägen.

2 – De är könsintegrerade. Kvinnor gråter, jämrar sig och tjuter på ett sätt som motstrider tålamod. Måhända eskalerar jämmer till otro. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbannade kvinnan som jämrar sig och kvinnan som lyssnar till henne1 och sade:

”En kvinna som jämrar sig och inte ångrar sig innan döden, kommer att återuppstå på Domedagen iklädd kläder av beck och klänning av skabb.”2

3 – Slöseri med pengar på illegitima ändamål. Kanske finansieras tillställningen av den dödes arv som annars skulle gått till testamente, faderlösa barn eller minderåriga. Allâh (ta´âlâ) sade om testamente:

فَمَن بَدَّلَهُ بَعْدَمَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَا إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ إِنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

”Om det ändras efter att ha blivit uppläst, faller skulden för detta uteslutande på dem som gjort ändringen. Allâh är hörande, vetande.”3

Han (tabârak wa ta´âlâ) sade om faderlösas egendomar:

وَلاَ تَقْرَبُواْ مَالَ الْيَتِيمِ إِلاَّ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ

”Rör inte den faderlöses egendom – annat än för att föröka den – innan han nått myndig ålder.”4

Att tillställningen finansieras av sådant ekonomiskt bidrag är alltså inte ett sätt att föröka den.

4 – Måhända hämtar de en Qur’ân-läsare som utlöser sorgen ytterligare. Qur’ânen har ju sänts ned för att harmonisera själar, lugna hjärtan och stilla sorger. Därtill är det möjligt att Qur’ân-läsaren finansieras av den dödes arv. Den som läser Qur’ânen mot betalning går inte bara lottlös sett till Allâhs (ta ´âlâ) belöning utan är också syndig. Med andra ord har dödsboet dels bistått honom med synd, dels slösat bort pengar. Dessutom finns det risk att han läser Qur’ânen i en högljudd miljö där folk pratar i mun på varandra och inte tar hänsyn till Qur’ânen. Det tillkommer inte Qur’ânen att läsas i en sådan miljö.

5 – Kanske mister de bön i samling, speciellt om bostaden hyser många människor som är distraherade av varandra och bönekallet dränks av allt oljud. Samlingsbönen är som bekant obligatorisk för män.

Sett till bland andra dessa följder råder jag mina muslimska bröder att avstå från dessa handlingar och återvända till Salafs praxis. Allt gott ligger i deras väg. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och hjälparna, och de rättsinniga som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom: Han har i beredskap för dem lustgårdar, vattnade av bäckar, där de skall förbli till evig tid. Detta är den stora, den lysande segern.”5

Numera vet du vad Djarîr bin ´Abdillâh al-Badjalî (radhiya Allâhu ´anh) sade. Det bästa som får en student att undvika allt omnämnt är att begrunda frågan och jämföra den med Salafs praxis och sedan klargöra sanningen för människorna. Lekmän som eftersträvar sanningen avviker inte från den när den väl har klargjorts.

Jag ber Allâh (ta´âlâ) att Han låter oss alla kalla till och stödja sanningen och tillhöra dem som ser sanningen som den är och efterföljer den, och ser osanningen som den är och undviker den. Han är säkerligen givmild och generös. Må Allâh hylla och freda vår profet Muhammad, hans ätt, hans följeslagare och alla som rättar sig efter dem fram till Domedagen.

Muhammad bin Sâlih al-´Uthaymîn

1412-01-13

1Abû Dâwûd (3127).

2Muslim (934).

32:181

417:34

59:100