Kom ihåg det, Abû ´Ubayd

Abû ´Ubayd al-Qâsim bin Sallâm sade:

”Jag besökte Ahmad bin Hanbal. När jag kom hem till honom reste han sig upp, kramade om mig och satte mig på sin plats. Jag sade: ”Abû ´Abdillâh! Sägs det inte att värden skall sitta på sin plats?” Han sade: ”Jo, men han har rätt att sätta vem han vill på sin plats.” Jag sade till mig själv: ”Kom ihåg det, Abû ´Ubayd.”

Jag sade: ”Abû ´Abdillâh! Om jag hade besökt dig för din rätt som du besitter skulle jag kommit till dig dagligen.” Han sade: ”Säg inte så. Jag har bröder som jag träffar endast en gång om året. Jag älskar dem mer än dem som jag träffar dagligen.” Jag sade till mig själv: ”Kom ihåg det, Abû ´Ubayd.”

När jag reste mig upp reste han sig också upp. Jag sade: ”Abû ´Abdillâh! Gör inte så.” Han sade: ”ash-Sha´bî sade:

”Besökarens besök fulländas först när han följs ut till dörren och leds i sitt riddjurs sele.”

Jag sade: ”Abû ´Abdillâh! Från ash-Sha´bî?” Han sade: ”Ibn Abî Zâ’idah rapporterade det från Mudjâlid, från ash-Sha´bî.” Jag sade till mig själv: ”Kom ihåg det, Abû ´Ubayd.”