Knacka först

Imâm Muhammad al-Amîn ash-Shanqîtî (d. 1393)

Adhwâ’-ul-Bayân (4/91-92)

Allâh (´azza wa djall) säger:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتَّى تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَى أَهْلِهَا ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

TROENDE! Gå inte in i främmande hus utan att först ha gett er till känna och hälsat husets folk. Detta är bäst för er; detta sägs för att ni skall lägga det på minnet!”1

Den övervägande åsikten som inte ska underprioriteras är att mannen måste be om tillstånd innan han stiger in till sin moder, syster eller sina könsmogna barn. Det ska han göra för att inte få syn på deras blygd, vilket är förbjudet för honom. Ibn Hadjar sade när han förklarade hadîthen ”Tillstånd är till för blicken”:

Med det sagt är det föreskrivet att be om tillstånd innan man stiger in till sina kvinnliga anhöriga så att inte deras blygd är avtäckt. al-Bukhârî rapporterade i ”al-Adab al-Mufrad” från Nâfi´ som berättade:

Då något av Ibn ´Umars barn hade blivit könsmoget, steg han inte in till denne förrän han bett om tillstånd.”

Han rapporterade också från ´Alqamah som sade:

En man kom till Ibn Mas´ûd och sade: ”Ska jag be min moder om tillstånd innan jag går in till henne?” Han svarade: ”Du vill inte se henne i alla tillstånd.”

Också rapporterade han från Muslim bin Nudhayr som sade:

En man frågade Hudhayfah om han ska be sin moder om tillstånd innan han går in till henne. Hudhayfah svarade: ”Gör du inte det kommer du att få se något du föraktar.”

Mûsâ bin Talhah sade:

Jag och min fader gick in till min moder varvid han knuffade till mig i bröstet och sade: ”Har du bett om tillstånd?”

´Atâ’ sade:

Jag frågade Ibn ´Abbâs om jag ska be min syster om tillstånd innan jag går in till henne. Han svarade: ”Ja.” Då sade jag: ”Men det är hon som är i mitt rum.” Han sade: ”Vill du se henne naken?”

Alla ovanstående rapporteringar återberättas med autentiska berättarkedjor.”2

124:27

2Fath-ul-Bârî.