Keps handlar bara om mode

Fråga: Den senaste tiden har barn och ungdomar börjat ha på sig kepsar. Vad är domen för det?

Svar: Jag hör hur de som använder keps säger att de gör det mot solen och hettan. Det påståendet stämmer dock inte eftersom jag har sett folk ha keps på natten. Finns det sol på natten? Nej, det gör det inte. Det handlar bara om mode.

Jag råder bröderna som har på sig keps. Det är inte bra att skydda ögonen mot solstrålarna till den graden. Det är mycket skadligt. Det är som att säga till en glamourös man att springa till affären; han kommer att bli helt utmattad. Det blir han däremot inte om han är van vid att promenera. Detsamma gäller all annan styrka i kroppen. Om du avvänjer ögonen från solstrålar så kommer det bara att vara till din nackdel. Kepsen är alltså skadlig ur ett medicinskt perspektiv. Det enda undantaget är om han har en ögoninflammation eller någon annan ögonsjukdom som besvärar ögonen. I så fall är det okej ehuru det egentligen räcker med medicin mot solstrålar.

Till följd därav råder jag våra bröder och söner att inte ha på sig dem. De har tillräckligt med huvudbonader i form av sjalar och mössor som skyddar dem mot solen och lov och pris tillkommer Allâh.