Kärleken till de otrogna och dess typer

Kärleken till de otrogna delas upp i två typer:

1 – Tawallin. Det är denna typ som avses i Allâhs (ta´âlâ) ord:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ

”Troende! Välj inte judar och kristna till era bundsförvanter – de stöder och skyddar varandra – och den av er som söker deras stöd och skydd blir en av dem.”1

Denna typ av kärlek handlar om att älska avguderiet och avgudadyrkarna, otron och de otrogna, eller stödja dem mot de troende för att otron skall råda över islam. Denna typ av kärlek är större otro. Om en muslim skulle äga den lämnar han islam.

Vad betyder Tawallin då? Kärlek till avguderiet och – observera och – avgudadyrkarna. Det vill säga att han älskar dem båda tillsammans. Eller också att han inte älskar avguderiet men att han hjälper avgudadyrkarna mot muslimerna för att avguderiet skall råda över islam.

2 – Muwâlâh. Denna typ av kärlek till avgudadyrkarna och de otrogna för världsliga ändamål, släktband eller dylikt är förbjuden. Regeln är alltså att de älskas för världsliga ändamål utan stöd. Om denna kärlek ackompanjeras med stöd till avgudadyrkarna mot muslimerna för att avguderiet skall råda över islam blir den till Tawallin som i sig tar ut personen ur religionen. Om en muslim älskar avgudadyrkaren och hedningen för världsliga ändamål faller han i en form av Muwâlâh för världsliga ändamål. Denna kärlek är förbjuden och en synd, men ingen otro.

15:51