Känslorna som ändras i nästa liv

Människan i det här livet blir uttråkad. Hon får nog av platsen som hon befinner sig på och tillståndet som hon upplever. Det spelar ingen roll om platsen och tillståndet är bra. Hon blir fortfarande uttråkad. Hon vill ha en förändring i sitt liv.

I paradiset blir dess invånare däremot inte uttråkade. De får inte nog av det. De ändras inte. Deras längtan efter det är ständig. De mår bra i det. De njuter i det för alltid. De blir inte uttråkade och de får inte nog av det.

Detsamma gäller helvetet. I det här livet härdar människan med svårigheterna, torftighet och besvären och hoppas på goda tider. Men i helvetet hoppas de inte på någon vila. De hoppas inte på någon utväg. De har tappat allt hopp:

يُرِيدُونَ أَن يَخْرُجُواْ مِنَ النَّارِ وَمَا هُم بِخَارِجِينَ مِنْهَا وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّقِيمٌ

”De vill komma bort från Elden, men de kan inte komma bort; deras lidande är utan slut.”1

اصْلَوْهَا فَاصْبِرُوا أَوْ لَا تَصْبِرُوا سَوَاء عَلَيْكُمْ إِنَّمَا تُجْزَوْنَ مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

”Känn hur dess lågor bränner er! Vare sig ni uthärdar det eller inte, förändrar det ingenting för er; detta är den rätta lönen för era handlingar.”2

Muslimen skall inte försumma detta så att han läser verserna om paradiset och helvetet utan att ägna dem en tanke eller dra lärdom. Han vet ju och är övertygad om att han tvivelsutan kommer att hamna i något av dem. Vem kan garantera dig att du inte skall hamna i helvetet? Muslimen skall vara rädd för helvetet. Den som är rädd för helvetet flyr det. Muslimen skall hoppas på paradiset. Den som hoppas på det handlar för det. Det handlar inte om falska förhoppningar. Allt handlar om handlingar och förberedelse.

15:37

252:16