Kanonen och fastan

Fråga: En man i Haram visste inte när fastan började så han åt och drack till slutet av böneutropet. Dock fick han höra att han är sen eftersom fastan börjar med kanonaden. Vad gäller här?

Svar: I Makkah lyder kanonaden för att folk skall sluta äta och dricka, inte för att gryningen har fallit in. Det är böneutropet som tillkännager gryningens infall. När böneutropet lyder är det till synes obligatoriskt att sluta äta och dricka. Med andra ord är det inte obligatoriskt att börja fasta med kanonaden. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ

”Och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan urskiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på.”1

Först när gryningen klargjorts blir det obligatoriskt att fasta. Ibn ´Umar (radhiya Allâhu ´anhumâ) berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Bilâl kallar till bön på natten. Ät och drick tills att Ibn Umm Maktûm kallar.”

Han var en blind man som inte kallade förrän det sades till honom: ”Gryningen har infallit, gryningen har infallit.”2

Vissa lekmän säger att den som äter frukost och sedan avser att börja fasta för att sedermera återigen vilja äta och dricka, får inte göra det ehuru gryningen inte fallit in. Det stämmer inte. Du får äta och dricka fram till gryningen i alla fall.

12:187

2al-Bukhârî (617) och Muslim (1092).