Kan bara betyda en sak

Exempelvis säger en svindlande Djahmî:

”Om en Mushabbih säger till dig:

الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

”Den Nåderike har rest Sig över tronen.”1

skall du säga till honom att tronen kan betyda flera saker och att verbetاسْتَوَى kan betyda fem saker – vilken menar du?”

Ve dig, din ignoranta och orättfärdiga människa! Vad har en monoteist gjort för att du skall kalla honom för ”Mushabbih”? Han har ju bara sagt det som Allâh har sagt. Jag svär vid Allâh att om han verkligen hade varit en Mushabbih, så hade han varit närmare Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) än vad du är – han har ju inte sagt mer än vad som står i Qur’ânen och Sunnah.

Du försöker bara bedra och föra ignoranterna bakom ljuset när du säger att verbetاسْتَوَى kan betyda fem saker samt tronen flera saker. Det är en ren lögn. Att den Nåderike har rest Sig över Sin tron kan bara betyda en enda sak. Även om ordet ”tron” kan ha flera betydelser, så står den för Herrens (djalla djalâluh) tron när den nämns i bestämd form. Tronen är nämligen Hans kungarikes stol som sändebuden är enade om och som samfunden har erkänt. Det är bara de som trotsar sändebuden som säger annat.

Att verbetاسْتَوَى kan betyda fem saker är ett annat svindleri. När det verbet nämns tillsammans med prepositionenعَلَى har det bara en betydelse. För övrigt kan det ha andra betydelser:

1 – Araberna säger att en personاسْتَوَى om han har mognat:

وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَاسْتَوَى

”Och när han hade vuxit upp och nått full mognad till kropp och själ…”2

2 – De sägerاسْتَوَى när två saker är jämlika.

3 – De sägerاستوى إلى om man avser att gå upp för något och bestiga något. Exempelvis säger man att en personاستوى إلى taket och berget.

4 – De sägerاستوى على om man reser sig över något och upphöjer sig över det. Araberna känner inte till några andra betydelser. I det här sammanhanget ärالإستواء konkret och kan inte betyda någonting annat. Likaså är betydelsen i:

وَلَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَاسْتَوَى

”Och när han hade vuxit upp och nått full mognad till kropp och själ…”

konkret och kan inte betyda något annat.

120:5

228:14