Kallarens oundvikliga besvär

Fråga: Jag rådde en man som älskade musik och gav honom nyttiga kassettband. Jag spelade över kassettbanden med nyttigheter. Efter ett tag återföll han till musiken och började förtala och förbanna mig. Trots det har jag fortsatt råda honom. Vad är domen för det?

Svar: Gläd dig sett till att du besväras för kallets sak. Den som kallar till Allâh och besväras för Allâhs sak och härdar, har del i kallarnas belöning. Därtill rättar han sig efter profeterna (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam). Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَقَدْ كُذِّبَتْ رُسُلٌ مِّن قَبْلِكَ فَصَبَرُواْ عَلَى مَا كُذِّبُواْ وَأُوذُواْ حَتَّى أَتَاهُمْ نَصْرُنَا

Profeter före dig har kallats lögnare och de bar alla anklagelser och förolämpningar med jämnmod – till dess Vår hjälp nådde dem.”1

Härda med hans ord. Om han förbannar dig skall du härda. Om du inte förtjänar att förbannas återvänder förbannelsen till honom. Om han förtalar dig ger han dig sina goda handlingar. Sålunda skall du härda, räkna med belöning och be om hans vägledning. Fortsätt kalla på honom och andra och härda med allt som drabbar dig. Hör du inte vad Luqmân sade till sin son:

يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ

Käre son! Förrätta bönen och anbefall det som är rätt och förbjud det som är orätt. Och bär med jämnmod det som drabbar dig!”2?

Kallaren till Allâh som påbjuder det goda och förbjuder det onda måste drabbas av besvär. Därför måste han härda och räkna med belöning varvid Allâh belönar honom för hans påbud, förbud och tålamod med besvärligheterna.

16:34

231:17