Kalla oss vad ni vill, men bevisen förblir desamma

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (35 B)

Fråga: Vissa bröder åkte till södra Jemen för att träffa släktingar. Dessa släktingar har uppfostrats av Sûfiyyahs klerker och lärt sig bland annat att inte ta emot något från någon monoteist från Saudiarabien och att denne är Wahhâbî. Vi ville kalla dem till monoteism, men de ville inte ta emot vårt kall. Har de därmed fått reda på bevisen och förlorat ursäkterna? Måste de därtill förstå bevisen?

Svar: Självklart har de tagit del av bevisen om sanningen, Qur’ânen och Sunnah presenteras för dem. De är ju araber och förstår bara genom att höra. Däremot anses de inte ha fått reda på sanningen om de är utlänningar och du lägger fram bevisen på arabiska som de inte förstår. Ty de förstår inte vad du säger. Om de förstår vad du säger och du lägger fram bevisen från Qur’ânen och Sunnah och de vidhåller följa sina klerker, så har de inga ursäkter längre. De är istället som de som Allâh (ta´âlâ) sade om:

وَكَذَلِكَ مَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ فِي قَرْيَةٍ مِّن نَّذِيرٍ إِلَّا قَالَ مُتْرَفُوهَا إِنَّا وَجَدْنَا آبَاءنَا عَلَى أُمَّةٍ وَإِنَّا عَلَى آثَارِهِم مُّقْتَدُونَ

Och så har det varit förr; Vi har aldrig sänt en varnare till ett folk före dig utan att de nöjeslystna veklingarna bland dem sade: ”Vi har förstått att detta var våra fäders tro och vi följer deras exempel.”1

Kalla oss vad ni vill: Wahhâbiyyah, Hanbaliyyah, Nadjdiyyah, Hidjâziyyah… Tror ni inte på Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam)? Anser ni inte att Qur’ânen och Sunnah utgör bevis? Men det verkar som att vissa kallare är impulsiva och börjar varna för dessa människor eller anklaga dem för motsvarande villfarelse. Det är inget vist kall.

143:23