Kaligrafiskt skriven Qur’ân

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (902)

Fråga: Ibland skriver de Qur’ân-verser på ett kaligrafiskt sett som formar en dallah1 eller en fågel…

Svar: Det hör också till denna tids katastrofer. Inte heller är det Sunnah att skriva Qur’ân-verser på tavlor och hänga upp dem på väggar. Många saker hör uppenbarligen till Satans list mot människan. Han intalar människan att hon högaktar Qur’ânen om hon hänger upp Qur’ân-tavlor på väggen. Det är inte alls någon högaktning av Qur’ânen. Qur’ânen högaktas när den memoreras eller åtminstone efterlevs. Qur’ânen högaktas inte av utsmyckning av väggar med dess texter. Satan intalar dig att om du hänger upp Qur’ân-tavlor på väggen, så tror du på Allâh och högaktar Hans budskap. Därtill intalar han dig att du inte behöver efterleva de verserna. Samtidigt klargör Allâh att Qur’ânen har sänts ned för att efterlevas:

لِيُنذِرَ مَن كَانَ حَيًّا وَيَحِقَّ الْقَوْلُ عَلَى الْكَافِرِينَ

”… för att varna dem som är levande, och för att Hans dom över de otrogna, som den måste, skall bli verklighet.”2

Många hem pryds med tavlor som innehåller verser som:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Allâh behöver inget annat.3

Samtidigt handlar mannen i huset med ränta eller livnär sig på andra förbjudna sätt. Vad är nyttan med sådana Qur’ân-verser på väggen då? Ditt hjärta är tomt på den versen varför du inte heller efterlever den. Allt det är än mer sannolikt om Qur’ân-verser skrivs på ett kaligrafiskt sett som formar kaffekannor eller en förbjuden bild – det gör saken än värre.

Sammanfattningsvis är handlingen otillåten. Det är inte tillåtet att leka med Qur’ân-verser eller skriva dem kaligrafiskt så att de flesta människorna inte klarar av att läsa dem på grund av alla pyntningar, tecken och utsmyckningar som har införts till verserna.

236:70

365:2-3