Jakten på räddningens ark

Jag ber Allâh att Han får oss att inse och se så att vi kan leta efter vägen till räddningen och räddningens ark. Räddningens ark är läran som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare hade. Denna lära är baserad på Qur’ânen och Sunnah däribland al-Bukhârîs ”as-Sahîh”, Muslims ”as-Sahîh”, de fyra andra grundläggande Hadîth-böckerna (Abû Dâwûd, at-Tirmidhî, an-Nasâ’î och Ibn Mâdjah), samtliga Sunnah-böcker i form av Djawâmi´ och Masânîd samt Salafs böcker och metodik som de skrev ned åt oss. Detta är räddningens ark som präglas av Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagares lära.

Därtill skall vi ha kunskap om vägarna till ondskan och villfarelsen så att vi kan fly från dem och akta oss för dem. De leder till helvetet, vilket det trovärdiga och betrodda sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade när han berättade om sekterna och när han förklarade Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) ord:

وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

”Detta är Min väg, en rak [väg]; följ den och följ inte [andra] vägar; annars kan ni förlora Hans väg ur sikte!” Detta är vad Han befaller er; så att ni fruktar Honom.”1

Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) läste den versen, gjorde ett rakt streck i marken och sade:

”Detta är Allâhs väg.”

Sedan gjorde han streck till höger och vänster om det och sade:

”Detta är vägar. Vid varje väg står en djävul som kallar till det.”

Hudhayfah berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Kallare vid helvetets portar. Den som besvarar dem kastar de in i den.”

Ungdomar! Det betyder att det är obligatoriskt för oss att uppriktig, ärligt och förståndigt leta efter vägen till räddningen och räddningens ark i vilken vi korsar prövningarnas hav och vågor så att vi går i land på den trygga och räddande stranden som är paradiset. Detta paradis får de som aktade sig för dessa faror och Allâhs vrede och gör allt för att behaga Allâh.

16:153