Jag friade inte, jag nämnde bara min status

Allâh (´azza wa djall) sade:

وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ

”Ni kan inte klandras om ni låter [sådana] kvinnor förstå att ni vill ingå äktenskap med dem eller om ni i tysthet hyser [sådana avsikter].”1

Det är tillåtet att fria indirekt till en kvinna som har sin vänteperiod. Exempel på det är att man säger följande till henne:

”Du är vacker.”

”Jag värdesätter dig.”

”Jag vill gifta mig.”

”Det blir som Allâh vill.”

Det är tillåtet om hon har sin vänteperiod så länge inte frieriet är direkt. Mudjâhid sade:

”Exempel på det är att man säger till henne: ”Gift dig inte innan mig”, ”Låt mig inte gå miste om dig”, ”Skall jag fria till dig så att jag kan gifta mig med dig när din vänteperiod är över?” och liknande.”

Det har sagts att det där är tillåtet med förmyndaren när han exempelvis säger till honom:

”Gift inte bort henne till någon innan mig.”

Vad som inte är tillåtet är ett direkt frieri. Beviset för att det indirekta frieriet är tillåtet är rapporteringen om att Abû Dja´far Muhammad bin ´Alî al-Bâqir kom in till Sakînah bint Handhalah som hade blivit helt frånskild från sin make. Han sade till henne:

”Du vet att jag är Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och ´Alîs släkting och du vet vilken rättighet jag har i islam och du vet vilken position jag har bland araberna.” Då sade hon: ”Friar du till mig under min vänteperiod? Du som är du? Du som kunskap tas ifrån?” Han sade: ”Jag har inte friat till dig. Jag nämnde bara min status.”

12:235