ISIS agenda med sprängattentatet i al-Qatîf

Saudiarabiens Muftî Shaykh ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh Âlush-Shaykh betraktade dådet i en moské i al-Qadîh i al-Qatîf som ett allvarligt brott som avser bland annat att orsaka prövningar och splittringar bland landets medborgare. Shaykhen sade:

”Incidenten är ett avsiktligt och syndigt illdåd. Incidenten är allvarlig. Gärningsmännen försöker orsaka splittringar mellan medborgarna och så fientlighet och prövningar under dessa svåra omständigheter. Medan Saudiarabien försvarar sina sydliga gränser utför de detta brott för att distrahera dem med denna illgärning vars agenda är att splittra våra medborgare och orsaka kaos i vårt land. Men samfundet är – och lov och pris tillkommer Allâh – enat utmed Allâhs religion och om vår välsignade och visa ledning som har som mål att ena och stärka samhället.”

Han sade också:

”De har inte gjort detta brott för att stödja Allâhs religion. De har gjort det för att nå fram till alla sorters brott, fördärv och illdåd. Vi är skyldiga att frukta Allâh och vara enade. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

”Och lyd Allâh och Hans sändebud och undvik tvister och osämja; de skulle komma ert mod att sjunka och er trosvisshet att försvagas. Och håll stånd! Allâh är med de uthålliga.”1

18:46