´Îsâs räddning bevisar Allâhs höghet

Allâh (´azza wa djall) sade:

إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُواْ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ

”Och Allâh sade: ”´Îsâ! Jag skall kalla dig till Mig och Jag skall upphöja dig till Mig och Jag skall rena dig från de otrogna. Och Jag skall sätta dem som följer dig högt över de otrogna ända till Uppståndelsens dag; då skall ni alla vända tillbaka till Mig och Jag skall döma mellan er i allt det som ni var oense om.”1

Allâh lyfte upp Sin slav och Sitt sändebud ´Îsâ till Sig och lät en annan människa få hans utseende. De grep hans like, dödade honom och korsfäste honom varpå de föll i en väldig synd för att de avsåg att döda Allâhs sändebud. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَكِن شُبِّهَ لَهُمْ

”Men de dödade honom inte och inte heller korsfäste de honom, fastän det för dem tedde sig så.”2

Versen bevisar också Allâhs (ta´âlâ) höghet och att Han har rest Sig över Sin tron på riktigt. Det står i Qur’ânen och profetiska hadîther som har godtagits av Ahl-us-Sunnah med tal, tro och underkastelse. Allâh är mäktig, stark och överväldigande. Till Hans makt hör att Han hindrade israeliterna från att döda ´Îsâ (´alayhis-salâm) ehuru de var fast beslutna om att döda honom och saknade hinder på vägen för att göra det.

13:55

24:157