Inte en enda Ikhwânî med ett långt skägg

Låt oss lägga Djamâ´at-ut-Tablîgh åt sidan och ta istället al-Ikhwân al-Muslimûn som exempel. De har funnits i nästan ett halvt århundrade utan att gå framåt inom den islam som de säger skall råda på jorden eller den islam som deras grundare befallde dem att ha när han sade:

”Grunda ett islamiskt land i era hjärtan så kommer det att grundas på er mark.”

De har varken grundat det ena eller det andra och kommer inte heller att göra det så länge de inte färdas på den raka vägen.

Vår broder ´Abdur-Rahmân [´Abdul-Khâliq] ville kombinera och göra en Salafiyyah Ikhwâniyyah. Det är omöjligt. Det går aldrig att ena de två vägarna:

وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ

”Detta är Min väg, en rak [väg]; följ den och följ inte [andra] vägar; annars kan ni förlora Hans väg ur sikte!”1

Jag har lagt märke till ett par saker. Jag finner hur al-Ikhwân al-Muslimûns ungdomar brukade klä sig västerländskt förr i tiden. Varför det? För att deras ledare Hasan al-Bannâ klädde sig så. Men med hjälp av sitt litterära mod lyckades han skilja sig från den muslimska miljön som rådde därborta och han gjorde det inom en enda sak. Han lät nämligen, inte hela sitt skägg, men en del av det att växa. Utmed det började alla al-Ikhwân al-Muslimûn i de islamiska länderna ta efter hans utseende. Du hittar inte en man från al-Ikhwân al-Muslimûn med ett lång skägg. Det är deras kännetecken. Jag har inte sett någon av dem. Jag har inte sett någon från al-Ikhwân med ett fullt skägg. Det är möjligt att han hade det innan han blev Ikhwânî. Men jag känner inte till att en person växer upp bland al-Ikhwân al-Muslimûn och följer [profetens] Sunnah istället för Hasan al-Bannâs Sunnah. Alla muslimska ungdomar, och speciellt de i Europa, tar liknelsen av Hasan al-Bannâ. Varför det? För att de är influerade av hans metodik och inte av sin profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) metodik. Det räcker med detta exempel för att visa vad grupperingar leder sina anhängare till.

1 6:153